Hoe voorkom je (of leer je te houden van) grijs haar

Grijs haar is een natuurlijk onderdeel van ouder worden. In feite heeft de helft van de bevolking 50% grijs haar op de leeftijd van 50. Maar wat als je jonger bent dan 50?

Hoewel genen de grootste factor zijn bij voortijdig grijs haar, kunnen ook levensstijl en voedingsfactoren een rol spelen.

Blijf lezen om erachter te komen wat grijs haar veroorzaakt en hoe ermee om te gaan.

Wat veroorzaakt grijs haar?

Haar krijgt zijn kleur van een pigment genaamd melanine, dat wordt afgegeven door cellen die melanocyten worden genoemd. Haar wordt grijs als deze melanocyten na verloop van tijd slijten. Aangezien de melanocyten niet langer melanine produceren, verliest het haar zijn kleur.

Dit grijzingsproces begint met een paar witte haren die hier en daar worden gevonden, wat zout en peperhaar creëert. Naarmate meer haren hun kleur verliezen, wordt het haar zilver. Uiteindelijk verliezen alle haren zijn kleur en lijkt het haar wit.

vrouw met grijs haar lachend

Oorzaken van voortijdige vergrijzing

Genen

In 90% van de gevallen wordt voortijdig grijs haar veroorzaakt door genetica. Volgens een studie gepubliceerd in Nature Communications zijn variaties in het IRF4-gen verantwoordelijk voor voortijdige vergrijzing. Dus als je ouders te vroeg grijs zijn geworden, is de kans groot dat jij ook voortijdig grijs haar krijgt.

Etniciteit kan ook een rol spelen, aangezien blanken meestal halverwege hun dertiger jaren grijs worden. Dit is meestal eerder dan mensen met andere achtergronden.

Voeding

Lage niveaus van bepaalde mineralen in de voeding, zoals vitamine B12, vitamine D3, koper en ijzer, kunnen pigmentverlies in het haar veroorzaken.

Om vroegtijdige vergrijzing te voorkomen, eet een goed gebalanceerd dieet met veel hele, eiwitrijke voedingsmiddelen zoals eieren, vis en melk.

Lekker stukje zalm

Roken

Roken veroudert niet alleen je huid - het veroudert ook je haar. Wetenschappers veronderstellen dat roken vroegtijdige vergrijzing veroorzaakt door oxidatieve stress op de haarzakjes.

Stoppen met roken zal helpen voorkomen dat nog meer haar te vroeg grijs wordt, maar het kan het haar dat al zijn pigment verloren heeft niet meer herstellen.

man breekt sigaret door midden, stoppen met roken

Stress

Emotionele en fysieke stress kunnen ook vrije radicalen produceren die kunnen bijdragen aan voortijdig vergrijzing. Sommige gezondheidsproblemen zoals diabetes, bloedarmoede en coeliakie kunnen ook bijdragen aan vroegtijdig grijs worden.

Verminder de stress die grijs haar veroorzaakt door veranderingen in levensstijl, zoals sporten, meer slaap en meditatie. Het verminderen van stress helpt niet alleen om grijs haar te voorkomen, het helpt ook om dunner wordend haar en haaruitval te verminderen.

lachende man met grijs haar

Hoe style je grijs haar

Natuurlijk kun je je haar verven. Wij raden je aan Toppik haarvezels of Toppik Root Touch Up Spray te gebruiken in je originele natuurlijke haarkleur om de wortels te verbergen zodat je een reisje naar de salon kan uitstellen.

Veel mannen - en sommige vrouwen - kiezen er echter voor om de grijze look te omarmen. Als jij dat bent, volgen hier enkele tips voor het stylen van je grijze haar.

  • Gebruik een zilver shampoo
    Omdat wit haar de neiging heeft geel of koperachtig te worden, moet je je grijze haar onderhouden door een shampoo te gebruiken die is ontworpen om de kleur van grijs haar te behouden.
  • Lagen Haarvezels
    Als je Toppik haarvezels wilt gebruiken, moet je eerst je kleurkeuze aanpassen met je veranderende haarkleur. Mannen met peper- en zout haar kunnen Toppik Hair Building Fibers over elkaar strooien door vezels eerst in hun donkere, natuurlijke kleur aan te brengen. Bestrooi hierna grijze of witte haarvezels op de bovenkant. Mannen met zilver haar kunnen vezels in het grijs gebruiken, terwijl mannen met wit haar vezels in wit kunnen gebruiken.
  • Gebruik matte stylingproducten
    Op olie gebaseerde pomades en andere glansgevende producten kunnen grijs haar er geel uit laten zien. Gebruik matte stylingproducten zoals pommades op basis van klei die houvast en textuur toevoegen zonder extra glans en kans op geel haar.

Grijs worden is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces en niets om je voor te schamen. Als je een man of een vrouw bent met voortijdig grijs haar, zeggen we: omarm het!