De link tussen roken en haarverlies

Roken kan veel negatieve gevolgen hebben. Hartziekten, kanker en aandoeningen van de luchtwegen zijn eigenlijk slechts het topje van de ijsberg. Maar als gezondheidsproblemen je niet overtuigen om te stoppen met roken, kan dit misschien wel helpen: onderzoeken wijzen uit dat roken haarverlies veroorzaakt.

Blijf lezen om te leren waarom roken haarverlies veroorzaakt en hoe je haaruitval door roken kunt verminderen.

Roken en haaruitval

Jarenlang hebben mensen verondersteld dat roken en haarverlies met elkaar verbonden zijn, maar nu zijn er verschillende wetenschappelijke studies dat er enige waarheid zit in deze bewering. In een onderzoek onder 600 mannen en vrouwen werd bijvoorbeeld een significant verband gevonden tussen roken en haarverlies.

Een andere studie gepubliceerd in Archives of Dermatology vond vergelijkbare resultaten bij een groep van 740 Taiwanese mannen. Deze studie was vooral opmerkelijk omdat wetenschappers ontdekten dat mannen die 20 of meer sigaretten per dag rookten tweemaal zoveel kans hadden op haarverlies dan mannen die nooit hadden gerookt!

Waarom roken haarverlies veroorzaakt

Wetenschappers hebben een paar redenen gesuggereerd dat roken haarverlies veroorzaakt, waaronder:

  • Gifstoffen in sigaretten kunnen het DNA van de haarzakjes beschadigen. Sigarettenrook bevat meer dan 4.000 chemicaliën, waaronder giftige stoffen zoals ammoniak, formaldehyde, arsenicum en aceton. Er wordt gedacht dat vrije radicalen uit de chemicaliën het DNA van de haarzakjes kunnen veranderen, waardoor ze niet goed werken.
  • Adequate doorbloeding is essentieel voor het afleveren van belangrijke voedingsstoffen aan de haarzakjes voor een goede haargroei. Helaas vermindert roken de bloedsomloop, wat de bloedtoevoer naar de follikels kan schaden, waardoor de haargroeipatronen veranderen.
  • Sigaretten veroorzaken dat de huid vroegtijdig veroudert, inclusief de haarzakjes. Dit versnelt leeftijdsgebonden haaruitval. Om deze reden kan roken ook voortijdig grijs haar veroorzaken.
  • Roken verstoort het endocriene systeem van het lichaam, dat op zijn beurt het niveau van DHT kan verhogen, het hormoon dat verantwoordelijk is voor mannelijke kaalheid. Dit hormoon zorgt ervoor dat de haarzakjes krimpen totdat ze niet langer haar kunnen produceren. Follikels die blijven functioneren hebben de neiging om haar te laten groeien dat brosser en vatbaarder is voor breuk, wat ook kan bijdragen aan het verschijnen van dunner wordend haar.
haaruitval en haarverlies kan door roken verergeren
 

Hoe het haarverlies door roken te verminderen

1. Stop met roken!

Vermindering van haarverlies is niet de enige reden om te stoppen met roken, maar het doet zeker geen pijn. Zelfs lange rokers kunnen bijna-onmiddellijke voordelen van stoppen ervaren. Binnen een uur kan je bloedcirculatie (inclusief de bloedcirculatie naar je haarzakjes) beginnen te verbeteren. De voordelen van stoppen met roken nemen met de tijd toe naarmate je cellen regenereren en je lichaam zichzelf geneest.

2. Verberg dunner wordend haar

Als je al haaruitval door roken ervaart - wanhoop niet! Toppik Hair Building Fibers kunnen dunner wordende gebieden direct bedekken. Natuurlijk, hoewel je gemakkelijk haaruitval kunt verdoezelen met Toppik haarvezels, raden we je toch aan te stoppen met roken, niet alleen voor je haar, maar ook voor je gezondheid in het algemeen!

3. Vermijd breuk

Omdat roken de haarzakjes doet krimpen en de opname van voedingsstoffen door de haarzakjes laat verminderen, kan dit leiden tot meer broos haar dat vatbaar is voor breuk. Dus, de truc om haaruitval door roken te verminderen, is leren deze broze haartjes te beschermen.

Gebruik een zachte shampoo zoals Toppik Hair Building Shampoo en volg de shampoo altijd op met conditioner. Borstel en kam het haar zo voorzichtig mogelijk en vermijd zo veel mogelijk hittegereedschap. En verhoog je inname van gezonde haarvoedingsstoffen met een dagelijkse haargroei aanvulling zoals Viviscal haargroei supplementen.