Hypothyreoïdie en haarverlies begrijpen

Hoewel de meeste gevallen van haarverlies bij mannen te wijten zijn aan mannelijke kaalheid, kan haarverlies bij vrouwen gecompliceerder zijn. Een schildklieraandoening die hypothyreoïdie veroorzaakt, is slechts een van de vele mogelijke oorzaken van haarverlies bij vrouwen. Gelukkig is deze situatie in de meeste gevallen omkeerbaar.
Blijf lezen om meer te weten te komen over haarverlies van hypothyreoïdie.

Wat zijn de oorzaken van Hypothyreoïdie Haarverlies?

De schildklier is een kleine klier aan de voet van de keel die hormonen produceert die veel van de systemen van het lichaam reguleren. Hoewel er veel soorten schildklieraandoeningen zijn, zijn twee van de meest voorkomende onregelmatige hormoonproductie. Een overactieve of te trage schildklier veroorzaakt hyperthyreoïdie, terwijl een te trage schildklier hypothyreoïdie veroorzaakt.

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende hormonen produceert die de groei en het metabolisme reguleren. Hypothyreoïdie beïnvloedt veel aspecten van het lichaam, omdat deze hormonen essentieel zijn voor veel van de systemen van het lichaam. En omdat de schildklierhormonen ook verantwoordelijk zijn voor het handhaven van de haargroeicyclus, kan hypothyreoïdie haarverlies veroorzaken.

Alleen ernstige en langdurige hypothyreoïdie veroorzaakt echter haaruitval. Haarverlies is zeer ongebruikelijk in milde of acute gevallen van hypothyreoïdie. Daarom is het belangrijk om meteen met je arts te praten als je vermoedt dat je hypothyreoïdie hebt. Wanneer hypothyreoïdie vroeg wordt gediagnosticeerd, is er minder kans op haarverlies.

Symptomen van Hypothyreoïdie Haarverlies

Hypothyreoïdie haarverlies wordt weergegeven als dunner wordend haar over de gehele hoofdhuid, in tegenstelling tot fragmentarisch haaruitval. Omdat dit type haaruitval gelijkmatig over de hoofdhuid wordt verspreid, is het misschien niet meteen merkbaar. Tekenen die wijzen op hypothyreoïdie haarverlies zijn een groter wordend dunner haardeel in het midden van de hoofdhuid, een kleinere paardenstaart of hoofdhuid doorkijk. Hypothyreoïdie kan ook haaruitval van de wenkbrauwen veroorzaken, vooral vanaf het buitenste deel van het voorhoofd.

Deze symptomen zijn echter niet voldoende om hypothyreoïdie te diagnosticeren en kunnen ook van een aantal andere aandoeningen zijn, zoals een vitamine-tekort of stress. Andere symptomen van hypothyreoïdie zijn gewichtstoename, vermoeidheid, zwakte en spierkrampen. De enige manier om erachter te komen of je hypothyreoïdie hebt, is door naar je arts te gaan voor een hormoontest.

dokter die onderzoek doet bij vrouw naar de schildklier

Tips voor het omgaan met haarverlies door een te weinig werkende schildklier

Behandeling van hypothyreoïdie leidt meestal tot haargroei. Het duurt echter enkele maanden voordat het haar weer is ingegroeid. In de tussentijd kan je het dunner worden van het haar en hoofdhuid verbergen door Toppik Hair Building Fibers te gebruiken.

Terwijl je haar teruggroeit, wil je extra speciale zorg besteden aan je bestaande lokken om breuk te voorkomen. Wanneer beschadigde strengen afbreken, ziet het haar er nog dunner uit. Volg deze tips om breuk te voorkomen:

  • Het handhaven van vocht is van cruciaal belang om te voorkomen dat verzwakte strengen breken. Veel conditioners zijn echter te zwaar voor dunne draden. Daarom raden we aan om een licht conditioner zoals Toppik Hair Building Conditioner te gebruiken om het haar te hydrateren zonder het te verzwaren.
  • Gebruik geen warmtegereedschap zoals krultangen, stijltangen en föhns. De hete lucht van deze apparaten kan het haar uitdrogen en breuk aanmoedigen. Als je je haar warm moet maken, bescherm het haar dan altijd eerst met een hittebeschermingsspray.
  • Wees extra voorzichtig bij het kammen van je haar. Wanneer je nat haar ontwart, gebruik dan een grove kam en werk voorzichtig knopen uit beginnend met de haarpunten. Wees voorzichtig bij het borstelen van droog haar en probeer haarborstels te beperken tot eenmaal per dag om verder breken te voorkomen. Als je lang haar hebt, probeer dan je haar in losse vlechten te dragen om het de hele dag door verstrikt te houden.

Onthoud: de enige manier om te bepalen of je haarverlies van hypothyreoïdie is, is door met je dokter te praten.