Haarverlies bij tieners

Haarverlies is alarmerend op elke leeftijd, wat leidt tot schaamte en verminderde zelfwaardering. Maar voor tieners kan haaruitval vooral traumatisch zijn. Haarverlies bij tieners is vaak een teken van een onderliggende kwestie, zoals een vitaminetekort of hormonale onbalans. Gelukkig is haarverlies bij tieners meestal tijdelijk en het haar groeit terug wanneer het probleem is verholpen.
Lees hier de verschillende oorzaken en oplossingen.

Wat zijn de oorzaken van haarverlies bij tienerjongens?

(Klik hier om meteen door te gaan naar oorzaken bij tienermeisjes)

stoere jongen


1. Medicatie

Algemeen voorgeschreven medicijnen voor tieners zoals antibiotica en die voor acne en depressie kunnen het onaangename neveneffect van haaruitval geven. Met 85% van de jonge volwassenen die lijden aan acne en 20% van de tieners die een depressie ervaren, is deze oorzaak van haaruitval vaak voorkomend.

2. Alopecia areata

Alopecia areata is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam de eigen haarzakjes aanvalt. Alopecia areata wordt gekenmerkt door ronde kale plekken op de hoofdhuid. Men denkt dat 1 op de 50 mensen op een bepaald moment in hun leven last heeft van alopecia-areata, en 1 op de 1.000 kinderen heeft alopecia-areata op elk willekeurig moment. Alopecia areata komt dus vaak voor. Zelfs Superman-acteur Christopher Reeve had alopecia-areata! In de meeste gevallen is haarverlies niet permanent en zal het uiteindelijk terug groeien.

3. Trichotillomanie

In deze psychische aandoening trekken patiënten hun eigen haar dwangmatig uit. Hoewel het misschien ongebruikelijk klinkt, ervaart 1% van de Amerikanen (ongeveer 2,5 miljoen mensen) op een bepaald moment in hun leven trichotillomanie, hoewel de aandoening het meest voorkomt bij kinderen tussen 9 en 13 jaar. Trichotillomanie kan de hoofdhuid, wenkbrauwen en wimpers aantasten. Mensen met trichotillomanie hebben meestal de hulp van een arts of een professional in de geestelijke gezondheidszorg nodig om het gedrag te stoppen en hun haar terug te laten groeien.

4. Tractie alopecia

Met meer tienerjongens die hun haar in een staart dragen en vlechten, komt Tractie alopecia steeds vaker voor bij tienerjongens. Tractie alopecia treedt op wanneer te strakke kapsels de haarzakjes belasten en beschadigen, wat haaruitval tot gevolg heeft. Het dagelijks dragen van het haar in dezelfde stijl (dat wil zeggen een paardenstaart op dezelfde plaats) kan ook leiden tot afgebroken haren. Hoofddeksels zoals sporthelmen of petjes zijn verdere oorzaken van Tractie alopecia.

5. Slechte eetgewoonten

Tieners hebben niet altijd de beste eetgewoonten. Het eten van fast food of bewerkte voedingsmiddelen in plaats van hele, gezonde voedingsmiddelen rijk aan essentiële voedingsstoffen kan bijdragen aan het dunner worden van het haar. Crash-diëten en overmatig trainen kunnen ook haaruitval veroorzaken.

6. Androgene Alopecia

Androgene alopecia, ook bekend als erfelijke mannelijke kaalheid, kan in de tienerjaren beginnen. In feite begint ongeveer 25% van de gevallen van erfelijke mannelijke kaalheid vóór de leeftijd van 21. Voor mannen wordt androgeen haarverlies meestal gecategoriseerd door een terugwijkende haarlijn of dunner wordend haar aan de kruin. Androgeen haarverlies is genetisch, maar als het vroeg wordt opgevangen, kan het vaak met enig succes worden behandeld en verminderd.

7. Stress

Fysieke en emotionele veranderingen van de pubertijd, plus school- en werkgerelateerde verantwoordelijkheden kunnen veel stress veroorzaken bij tieners. Helaas is stress een belangrijke factor voor het dunner worden van haar.

stoere dame

Wat zijn de oorzaken van haarverlies bij tienermeisjes?

1. Medicatie

Haarverlies is een veel voorkomende bijwerking voor veel medicijnen die tienermeisjes gebruiken, inclusief medicijnen om acne en ADHD te behandelen. Anticonceptie pillen kunnen ook haaruitval veroorzaken.

2. Tractie alopecia

Te strakke paardenstaarten of vlechten en zware haar extensions kunnen permanent de haarzakjes beschadigen en permanente haaruitval veroorzaken. Maak je haarstijlen losser, en zorg ervoor dat je het kapsel roteert om afbraak te voorkomen. Hoofddeksels zoals sporthelmen en een over-ear hoofdtelefoon kunnen ook alopecia voor tractie veroorzaken.

3. Overstylen

Chemische behandelingen zoals bleken, ontspannen, verven en permanenten kunnen ervoor zorgen dat het haar uitvalt. Het te vaak gebruiken van hittegereedschap op een hoge temperatuurinstelling kan er ook voor zorgen dat haarlokken afbreken.

4. Hormonen

Hormoongerelateerde ziekten zoals schildklieraandoeningen, lupus en polycysteus ovariumsyndroom(PCOS) komen vaak voor tijdens de tienerjaren. Helaas kunnen veel van deze endocriene ziekten haarverlies veroorzaken.

5. Alopecia Areata

Net als hun mannelijke tegenhangers, kunnen tienermeisjes ook last hebben van alopecia areata. Lang haar kan kale plekken vaak verhullen. Alapecia areata komt eigenlijk vrij vaak voor, met 1 op de 50 mensen die op een bepaald moment in hun leven aan de toestand lijden. Ool beroemdheden zoals Tyra Banks, Neve Campbell en Viola Davis hebben zich allemaal uitgesproken over het verliezen van hun haar door alopecia areata.

6. Trichotillomanie

Tienermeisjes kunnen ook trichotillomanie hebben, wat resulteert in het dwangmatig uittrekken van hun eigen haar. Deze gedragsstoornis kan kale plekken op de hoofdhuid veroorzaken. Trichotillomanie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, en men denkt dat 2,5 miljoen Amerikanen op een bepaald moment in hun leven trichotillomanie ervaren. Met een behandeling groeit het haar terug.

7. Slechte voeding

Door niet genoeg gezond voedsel eten kunnen tienermeisjes hun haar verliezen. Regelmatig diëten en overmatig trainen kan ook bijdragen aan haaruitval.

8. Bloedarmoede

Bloedarmoede, of een ijzertekort, is een algemene oorzaak van haaruitval voor tienermeisjes. Als je denkt dat je bloedarmoede hebt, neem dan contact op met je arts voor het gebruik van een ijzersupplement.

9. Androgene haarverlies

Androgeen haarverlies, of erfelijke vrouwelijk haarverlies, kan soms in de tienerjaren l beginnen. Voor vrouwen neemt androgeen haarverlies gewoonlijk de vorm aan van een gelijkmatige verdunning over de hoofdhuid. Delen verwijden en paardenstaarten worden kleiner. Androgeen haarverlies is genetisch, maar kan in sommige gevallen behandelbaar zijn.

10. Stress

Sociale, school-, gezins- en werkverplichtingen kunnen zich opstapelen voor tienermeisjes, waardoor er bergen stress ontstaan. Helaas is stress een van de belangrijkste oorzaken van haarverlies bij tienermeisjes.

spiegel dame

Wat zijn oplossingen voor haarverlies bij tieners?

1. Praat met een dokter

Als je niet zeker weet wat je haarverlies veroorzaakt, raadpleeg dan een dokter. Je dokter kan beoordelen of je haarverlies wordt veroorzaakt door een onderliggende kwestie en kan een behandeling voorschrijven.

2. Verminder stress

Neem deel aan gezonde praktijken die van nature stress verminderen. Train, mediteer, krijg voldoende slaap en zorg ervoor dat je tijd overhoudt in je schema om plezier te hebben.

3. Eet gezond

Voor een gezonde haargroei moeten tieners een dieet volgen dat rijk is aan eiwitten, fruit, groenten en gezonde vetten. Vermijd extreme diëten omdat deze haaruitval kunnen veroorzaken.

Als je een atleet bent, zorg dan dat je genoeg calorieën eet om je trainingsschema te ondersteunen.

4. Neem een haargroei supplement

Om eventuele tekorten in je dieet aan te vullen, neem je een supplement dat normale haargroei ondersteunt, zoals Viviscal. Geformuleerd met ingrediënten die nodig zijn voor de haargroei, zorgt Viviscal ervoor dat je al je voedingswaarden behaalt hebt voor gezond haar.

5. Verbergen terwijl hergroei optreedt

Voor de meeste tieners met haarverlies zal haargroei optreden zodra het onderliggende probleem is behandeld. In de tussentijd kan haaruitval worden verborgen met Toppik Hair Building Fibers. Deze haarvezels zien er natuurlijk uit en zijn vrijwel niet op te sporen, dus niemand zal weten dat je ze draagt!

Haarverlies kan vooral voor tieners verwoestend zijn. Gelukkig kunnen de meeste gevallen van haarverlies in de tienerleeftijd worden teruggedraaid als ze vroeg genoeg worden teruggedraaid