DHT haarverlies bij vrouwen en mannen

Androgene alopecia, ook bekend als DHT haarverlies, is verreweg het meest voorkomende type haaruitval. DHT haarverlies treft 50 miljoen mannen en 30 miljoen vrouwen in alleen al de Verenigde Staten. Hoewel de kans dat je DHT haarverlies krijgt klein is als een puber of een tiener, neemt het risico toe met de leeftijd. Dus wat is DHT en waarom veroorzaakt het haaruitval?
Blijf lezen om erachter te komen.

Wat is DHT?

Dihydrotestosteron (DHT) is een androgeenhormoon, een soort mannelijk geslachtshormoon dat bij zowel mannen als vrouwen wordt aangetroffen. Androgenen zijn verantwoordelijk voor biologische mannelijke kenmerken zoals lichaamshaar, verhoogde spiermassa en een diepere stem.

Hoewel het mechanisme niet volledig wordt begrepen, denkt men dat DHT zich hecht aan androgeenreceptoren op de haarzakjes. De DHT zorgt er vervolgens voor dat de haarzakjes krimpen. Als resultaat neemt de anagene, of groeiende, fase van de haargroeicyclus af in lengte, terwijl de telogene, of rustende fase, van de haarcyclus wordt verlengd.

De anagene fase wordt in de loop van de tijd steeds korter, totdat er uiteindelijk geen nieuwe haren meer groeien. Bovendien wordt de haarschacht dunner naarmate het haarzakje krimpt, dus het haar begint te verdunnen en is meer vatbaar voor breuken.

DHT en haarverlies bij mannen

Androgene alopecia, ook wel bekend als erfelijke kaalheid, is het meest voorkomende type haarverlies bij mannen. Op 50-jarige leeftijd zal meer dan de helft van de mannen een soort van DHT gerelateerd haarverlies hebben.

Mannelijke kaalheid presenteert zich als dunner wordend langs de haarlijn, de slapen en de kroon. Uiteindelijk verspreidt het haarverlies, wat resulteert in een hoefijzervormige haarring rond de onderkant van de hoofdhuid.

man met haaruitval kijkt in spiegel

DHT en haarverlies bij vrouwen

DHT is ook in verband gebracht met haarverlies bij vrouwen. Hoewel in kleinere hoeveelheden, hebben vrouwen meestal ook mannelijke hormonen zoals DHT in hun lichaam. Een verstoorde hormoonhuishouding of een verhoogde gevoeligheid voor DHT kan haarverlies veroorzaken.

DHT-haarverlies bij vrouwen presenteert zich echter anders. Voor vrouwen resulteert haaruitval door DHT in het algemeen in het dunner worden van het haar in plaats van het teruglopende haar- en hoefijzerpatroon dat bij mannen wordt gezien. Vrouwen met DHT haarverlies zien meestal dezelfde symptomen als vrouwen met andere soorten haarverlies, zoals een verbredend dunner deel bij de scheidingslijn of een kleinere, dunnere paardenstaart.

vrouw met haar in borstel

Waarom hebben sommige mensen DHT haarverlies?

Iedereen van elk geslacht heeft DHT in hun lichaam, maar slechts enkele mensen hebben DHT haarverlies. Over het algemeen is haaruitval door DHT gerelateerd aan de genen. Maar voor mensen zonder een genetische oorzaak hebben onderzoekers een aantal kenmerken opgemerkt wat het bij sommige personen kunnen veroorzaken:

  • Meer androgeenreceptoren op de haarzakjes
  • Verhoogde niveaus van DHT in het lichaam
  • Hogere gevoeligheid voor androgenen

Als je haarverlies genetisch bepaald is, heb je mogelijk een DHT-blokker nodig om dit te voorkomen.

Wat is een DHT blokker?

Sommige medicijnen hebben het vermogen om DHT-niveaus te verlagen, waardoor DHT haarverlies wordt vertraagd of zelfs omgekeerd.

Finasteride is een DHT blokker die het enzym vermindert dat testosteron omzet in DHT, waardoor de DHT waarden in het lichaam dalen. Omdat DHT echter zo belangrijk is voor de voortplantingsorganen van het lichaam, kan finasteride ernstige bijwerkingen hebben, zoals verlies van libido.

Sommige merken hebben kruidenremedies gevonden die DHT blokkers kunnen zijn, zoals saw palmetto, brandnetel en reishi-paddenstoelen. Een merk als Foligain heeft natuurlijke haaruitval behandelingen met wetenschappelijk bewezen ingrediënten die de productie van DHT verminderen.

Tips voor DHT haarverlies

Als je haaruitval heeft, kan een dermatoloog of dokter je helpen te bevestigen of je haarverlies DHT gerelateerd is. De dokter kan de oorzaak van je haarverlies vaststellen en je helpen een behandelplan op te stellen.

Toppik Hair Building Fibers zijn een geweldige manier om DHT haaruitval te verbergen en het vertrouwen te vergroten. Een snelle applicatie is alles wat je nodig hebt voor direct voller haar dat de hele dag blijft zitten.