Mannelijke Kaalheid Uitgelegd

Als je een beetje dun ziet van boven wees gerust, je bent niet de enige. Meer dan 50% of alle mannen ouder dan 50 jaar hebben last van haaruitval. Ongeveer 95% van dat haarverlies is erfelijke mannelijke kaalheid, of androgene alopecia. In feite treft mannelijke kaalheid ongeveer 4 miljoen mensen in de Nederland.

Dus wat zijn jouw opties als je kaal begint te worden?
Blijf lezen om erachter te komen!

Wat is mannelijke kaalheid?

Mannelijke type kaalheid, ook wel bekend als Androgene Alopecia en Alopecia Androgenetica, wordt veroorzaakt door haarzakjes die gevoeliger zijn voor een hormoon genaamd Dihydrotestosteron (DHT). DHT krimpt de haarzakjes totdat ze ophouden met het groeien van nieuw haar, wat resulteert in haaruitval.

Mannelijke kaalheid wordt meestal vastgesteld door een kenmerkend patroon, met haaruitval beginnend over de slapen, wat wordt gevormd tot een klassieke "M" of hoefijzer vorm. Bij androgene alopecia bij mannen neigt het haar ook dunner te worden bij de kruin. Als haar blijft uitvallen, treedt kaalheid op.

De DHT-gevoeligheid die mannelijke kaalheid veroorzaakt, is meestal gekoppeld aan genen. Als je een naaste familielid hebt met erfelijke kaalheid, is er een grotere kans dat jij dit ook te hebt. Haarverlies kan al in de tienerjaren van een man beginnen en het risico neemt met de leeftijd alleen maar toe.

kale man kijkt

Mannelijke kaalheidsbehandelingen

Hoewel mannelijke kaalheid geen gezondheidsprobleem is dat behandeling vereist, zoeken veel mannen naar oplossingen om hun haarverlies te behandelen en hun zelfvertrouwen te herstellen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende medische en medicijn behandelingen voor androgene alopecia.

Haaruitval Geneesmiddelen

Minoxidil

Minoxidil is een plaatselijke behandeling voor mannelijke kaalheid. Het werkt door het haarverlies te vertragen en de haarzakjes te stimuleren nieuw haar te laten groeien. Resultaten verschijnen na ongeveer vier maanden gebruik. Minoxidil werkt echter niet voor iedereen en het vereist consistent langdurig gebruik omdat het herstelde nieuwe haar eruit zal vallen als de behandeling wordt stopgezet. Ook is er bij Minoxidil kans op bijwerkingen zoals irritatie en hoofdpijn. Er zijn ook vergelijke producten op de markt zonder bijwerkingen, met ingrdiënten als Nanoxidil en Trioxidil.

Finasteride

Finasteride is een oraal medicijn dat haaruitval vermindert door het hormoon dat mannelijke kaalheid veroorzaakt te verminderen. Hoewel finasteride doorgaans effectiever is dan minoxidil, kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren, zoals impotentie. En net als minoxidil zullen de resultaten eindigen wanneer je stopt met het gebruik van de medicatie.

Chirurgie

Een haartransplantatie is een duurdere, maar vaak effectieve, behandelingsoptie voor mannelijke kaalheid. Tijdens een haartransplantatie brengt een plastisch chirurg gezonde haarzakjes over naar de delen waar haarverlies voorkomt. Deze follikels wortelen zich en groeien nieuw haar, wat haaruitval verbergt in het behandelde gebied. Hoewel de resultaten dramatischer en duurzamer zijn dan andere behandelingen voor haarverlies, is haartransplantatie veel invasiever en draagt het risico op infectie.

injectie tegen haaruitval

Niet-chirurgische oplossingen om mannelijke kaalheid te camoufleren

Natuurlijk, als je geen duur medijn of medische behandeling voor mannelijke type kaalheid wilt, zijn er opties om dunner wordend haar te verbergen. Volg deze eenvoudige tips om kaalheid te bedekken en onmiddellijke dikte toe te voegen, om het haar dat je wel hebt te maximaliseren:

  • Vul dunne, dunner wordende gebieden in met Toppik haarvezels, die zich vastklampen aan zelfs de kleinste haren om het haar er dikker en voller uit te laten zien.
  • Bezoek je kapper voor een model voor dunner wordend haar.
  • Gebruik verdikkende haarproducten die zijn ontworpen om dunner wordend haar op te vullen en het dikker te doen lijken, zoals Toppik Hair Fattener.
grijze man kijkt naar zijn dunne haar en heeft nog geen Toppik hair building Fibers gebruikt

Preventie van haaruitval

Dus is er een manier om mannelijke kaalheid te stoppen voordat het optreedt? Helaas is er geen manier om dit type haaruitval volledig te voorkomen.

Een haaruitvalbehandeling is echter succesvoller naarmate je eerder begint. Als je je zorgen maakt over mannelijke kaalheid, houd dan je haar in de gaten, bekijk je haaruitval in het putje onder de douche, onderzoek je haarlijn in de spiegel of houd een fotoagenda bij om eventuele wijzigingen bij te houden. Neem bij de eerste tekenen van veranderingen contact op met je dermatoloog of dokter voor advies.