Wat is DHT en mannelijke kaalheidspatroon?

Androgene alopecia, ook bekend als mannelijke kaalheid, veroorzaakt door het hormoon DHT, is veruit het meest voorkomende type bij mannen, goed voor meer dan 95% van alle mannelijke haarverlies. 1 Hoewel de kans op mannelijke kaalheid klein is als een jongere of tiener, het risico neemt toe met de leeftijd en tegen de leeftijd van 35, zal tweederde van de mannen op zijn minst wat merkbaar haarverlies hebben. Dus wat is DHT en waarom veroorzaakt het haarverlies bij mannen?

Wat is DHT?

Dihydrotestosteron (DHT) is een androgeenhormoon, een type mannelijk geslachtshormoon dat zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt. Androgenen zijn verantwoordelijk voor biologische mannelijke kenmerken zoals lichaamshaar, verhoogde spiermassa en een diepere stem.

man verliest haar

Hoe veroorzaakt DHT mannelijke kaalheid?

Hoe DHT haaruitval precies optreedt, is niet helemaal duidelijk, maar men denkt dat DHT hecht aan androgeen receptoren op de haarzakjes. Dan krimpt DHT de haarzakjes. Als gevolg hiervan neemt de anagene of groeiende fase van de haargroeicyclus in lengte af, terwijl de telogene of rustfase van de haarcyclus wordt verlengd.

De anagene fase wordt in de loop van de tijd steeds korter, totdat uiteindelijk nieuwe haren niet langer langs de hoofdhuidlijn groeien. De haarschacht wordt ook dunner naarmate de haarfollikel krimpt, wat leidt tot dunner, verzwakt haar dat meer vatbaar is voor breken.

kaalheid

De mate waarin je haar wordt beïnvloed door DHT wordt sterk beïnvloed door genetica. Haarverlies bij mannen begint meestal bij de slapen en de kruin, wat leidt tot een teruglopende haarlijn. Uiteindelijk zullen deze dunner wordende gebieden zich uitbreiden tot een kale plek en een hoefijzervormig patroon.

Waarom hebben sommige mensen DHT-haarverlies?

Iedereen van elk geslacht heeft DHT in hun lichaam, maar slechts sommige mensen hebben DHT-haarverlies. Voor het grootste deel is DHT-haarverlies gerelateerd aan genetica. Maar voor mensen zonder genetische oorzaak hebben onderzoekers enkele kenmerken herkent die het bij sommige personen kan veroorzaken:

  • Meer androgeenreceptoren op de haarzakjes
  • Verhoogde DHT-waarden in het lichaam
  • Hogere gevoeligheid voor androgenen

Wat veroorzaakt een DHT verhoging?

Omdat DHT wordt omgezet van testosteron, betekent meer testosteron in het lichaam hogere DHT-niveaus. De klieren van je lichaam regelen op natuurlijke wijze je testosteronniveaus om je lichaam in balans te houden. Dus zelfs als je DHT-haarverlies in de sporen wilt stoppen, is het verlagen van je testosteronniveau niet de juiste manier om dit te doen. Dat is waarom sommige mensen DHT-blokkers aanbevelen om te helpen bij haargroei voor mannen.

Wat is een DHT-blokker?

Sommige medicijnen en haaruitval behandelingen hebben het vermogen om DHT-niveaus te verlagen, waardoor DHT-haarverlies wordt vertraagd of zelfs omgekeerd.

Finasteride is een DHT-blokkeerder die het enzym vermindert dat testosteron omzet in DHT, waardoor de hoeveelheid DHT in het lichaam effectief wordt verlaagd. Omdat DHT echter zo belangrijk is voor reproductieve operaties van het lichaam, kan finasteride ernstige bijwerkingen hebben, zoals verlies van libido.

Sommige onderzoekers hebben kruidenmiddelen geïdentificeerd die mogelijk DHT-blokkers kunnen zijn, zoals Saw Palmetto, brandnetel en reishi-paddestoelen. Er is echter meer onderzoek nodig om te bepalen hoe effectief deze behandelingen echt zijn bij het terugdraaien van DHT-haarverlies.

Er zijn haaruitvalbehandelingen die DHT blokkers bevatten zoals de producten van Foligain en de supplementen van Viviscal.

3 manieren om DHT haarverlies te vermommen

Als het gaat om haargroei voor mannen, zijn er veel medische opties. Deze behandelingen zijn echter duur en slechts een tijdelijke oplossing, omdat er geen remedie is voor haaruitval door DHT. Dat is waarom veel mannen ervoor kiezen om hun haarverlies te verbergen met deze tips.

Neem een flatterend kapsel

Het feit dat je dunner wordend haar betekent niet dat je niet veel opties hebt. Over het algemeen is het de beste optie om je haar aan de korte kant te houden.

Schakel over naar producten voor dunner wordend haar

Kies in plaats daarvan voor texturerende sprays of een verdikkingsproduct zoals Toppik Hair Fattener. Dit geconcentreerde serum voor haarstyling heeft een formule voor keratine die volume en glans aan het haar toevoegt.

Voeg haarpoeder toe aan je stylingsroutine

voor en na Toppik

Een eenvoudige manier om het uiterlijk van haarverlies onmiddellijk ongedaan te maken, is Toppik Hair Building Fibers te gebruiken. Gemaakt van keratine-eiwitten vergelijkbaar met je haar, houden deze vezels zich vast aan je haar en creëren ze een direct vollere look. Bovendien zijn ze volledig onzichtbaar.

Breng vezels gewoon overal aan waar het haar een beetje dun uitziet en dep zachtjes om gelijkmatig te verdelen. Volg daarna met Toppik FiberHold Spray voor een natuurlijk ogende glans. Vergeet niet dat als je je haar verliest, je in goed gezelschap bent! De meeste mannen zullen op enig moment in hun leven worstelen met haaruitval. Trouwens, haar maakt de man niet. Of je nu kiest om je haaruitval te behandelen, het te verbergen of een je hoofd te scheren, vertrouwen is de beste look van allemaal!