Het begrijpen van de haargroei cyclus

Het begrijpen van de haargroei cyclus is de sleutel tot het optimaliseren van de haargroei en het verminderen van haaruitval.

Heb je er ooit over nagedacht waarom sommige mensen haar voorbij hun taille kunnen laten groeien, terwijl anderen het haar niet langs hun schouders kunnen laten groeien? Of misschien heb je je afgevraagd of het kwijtraken van het haar in de douche normaal is of dat het iets is om je zorgen over te maken.
Blijf lezen om meer te weten te komen over de haargroei cyclus en het antwoord op deze vragen.

huid anotomie van haar, het begrijpen van de haargroei cyclus

Hoe groeit haar?

Om te begrijpen hoe haar groeit, moeten we eerst naar de onderdelen kijken. Haar bestaat uit twee delen: de follikel en de schacht.

De schacht groeit uit de follikel, de wortel van het haar dat zich onder de huid bevindt. Er zijn alleen al ongeveer 100.000 haarzakjes op de hoofdhuid en vijf miljoen haarzakjes op het lichaam.

Het haarzakje zelf bestaat uit de papilla en de bulb. De papilla bevat kleine bloedvaten die de bloedtoevoer naar de haarzakjes verzorgen. De papilla voedt het haarzakje met de noodzakelijke voedingsstoffen voor de haargroei. De bulb, die de papilla omringt, deelt de cellen van de haren. De cellen van de bulb delen veel sneller dan de andere cellen in het menselijk lichaam.

De haarschacht is het zichtbare deel van het haar. De haarschacht bestaat uit een hard eiwit dat keratine wordt genoemd en een schaalachtige buitenste beschermende laag die de cuticula wordt genoemd. Haarschachten zijn eigenlijk dood, en daarom doet het geen pijn om een kapsel te krijgen!

De haargroei cyclus begrijpen

Als nieuw haar in de follikel wordt vervaardigd, duwt het de haarschacht naar buiten, waardoor langer haar wordt gemaakt. Haar groeit elke dag ongeveer 0,3 mm tot 0,4 mm, wat neerkomt op ongeveer 12 centimeter per jaar.

Niet alle haarzakjes groeien tegelijkertijd nieuw haar op. Haargroei vindt plaats in een cyclus. Op elk willekeurig moment bevindt elke haar zich in een ander deel van de cyclus. Het is goed dat elk van onze haarcycli niet synchroon loopt, anders zouden we al onze haar in één keer kwijt zijn!

De fasen van de haargroei cyclus

De haar cyclus bestaat uit vier fasen: de anagene fase, de catagene fase, de telogene fase en de exogene fase.

Anagene (haargroei) fase

De Anagene of groeiende fase is het eerste deel van de haargroeicyclus. Tijdens de Anagene fase delen de cellen van de bol zich snel af, wat resulteert in nieuwe haargroei. Tachtig tot 90% van de haarzakjes bevinden zich op een gegeven moment in de Anagene fase.

De Anagene fase duurt ergens tussen twee en zeven jaar. De lengte van de Anagene fase bepaalt de maximale haarlengte. Mensen met heel lang haar hebben bijvoorbeeld een erg lange Anagene fase. Wimpers, wenkbrauwen en lichaamshaar hebben kortere groeifasen dan voor het haar op je hoofd, waardoor ze veel korter zijn dan hoofdhaar. Er zijn veel factoren die de lengte van de anagene fase beïnvloeden, inclusief genetica, voeding, leeftijd en algehele gezondheid.

Catagene fase (overgang)

Na de haargroeifase gaat de Catagene fase in. Deze korte overgangsfase duurt slechts twee tot drie weken. Tijdens de Catagene fase stopt het haar met groeien en maakt het zich los van de bloedtoevoer. Hierdoor wordt de haar zwak.

Telogene (rust) fase

De Telogene of rustende fase komt na de Catagene fase. Tijdens de Telogene fase rust het zwakke haar terwijl er een nieuwe haar onder begint te groeien. Deze nieuwe haar zal uiteindelijk de plaats innemen van het zwakke haar. De Telogene fase duurt drie maanden en 10-15% van alle haren bevindt zich op elk willekeurig moment in deze fase.

Exogen (haarverlies) fase

De Exogen, of haaruitvalfase, is het laatste deel van de haar cyclus. Tijdens de Exogene fase wordt het haar van de rustende haren losgemaakt en valt het uit. Elk haar valt uiteindelijk uit en het is volkomen normaal om elke dag 50 tot 100 haren te verliezen.

In feite is de Exogene fase de reden waarom je vaak haren in je douchegoot of op je haarborstel zult tegenkomen. Je zou je alleen zorgen moeten maken als er een plotselinge verandering optreedt en er veel meer haren dan normaal uitvallen.

Na de Exogene fase keert de haarfollikel terug naar de Anagene fase en herhaalt de cyclus zich.

haaruitval op borstel

Kun je haaruitval stoppen?

Haaruitval is een natuurlijk en noodzakelijk onderdeel van de haargroei cyclus. Te veel uitval kan echter om verschillende redenen voorkomen. Veel soorten haarverlies komen voor wanneer meer haarfollikels dan normaal van de Anagene fase naar de Catagene fase gaan. Wanneer deze haren de Exogene fase bereiken en uitvallen, zal het haar dunner gaan lijken.

Je kunt helpen het uiterlijk van extra verlies te verminderen door de Anagene- of haargroeifase te verbeteren.
Om de Anagene fase te maximaliseren, houdt je het lichaam (en haar) gezond door het volgende te doen:

  • Krijg voldoende slaap
  • Verminder stress situaties
  • Oefen regelmatig
  • Vermijd crashdiëten en -reinigingen
  • Blijf gehydrateerd
  • Eet gevarieerd met voedsel rijk aan eiwitten, ijzer, zink en vitamine C.

Neem een haargroeisupplement zoals Viviscal om op een eenvoudige manier te zorgen dat je de noodzakelijke voedingsstoffen in je patroon krijgt. Het is bewezen dat Viviscal supplementen de bestaande haargroei bevordert en het haarverlies vermindert, waardoor je dikker en voller haar krijgt.

Als je overmatige haaruitval hebt ervaren, kun je ook haaruitval verbergen met Toppik Hair Building Fibers. Haarvezels zijn een geweldige manier om onmiddellijk het uiterlijk van voller, dikker haar te creëren zonder te wachten op hernieuwde haargroei.

Onthoud: het uitvallen van haar is een volledig normaal onderdeel van de haar cyclus. Als je echter merkt dat er veel haar is uitgevallen, is het misschien tijd om je dokter te bezoeken. Een dokter kan de onderliggende oorzaak van je haarverlies vaststellen en je helpen een behandelplan voor haargroei te vinden.