Penny voor een Pruikie

Goed haar is goud waard. Wie gezegend is met snelgroeiend, stevig en dik haar springt soms in de bres voor minder fortuinlijke mensen. Ouderen, alopeciapatiënten of personen die een chemokuur hebben doorstaan, bijvoorbeeld. In vroeger tijden werd het haar echter vaker uit noodzaak verkocht.

Haarverkoop was de ideale bijbaan

Wie vandaag de dag kampt met uitvallend haar, bijvoorbeeld door de ziekte alopecia of na het ondergaan van een chemokuur, kan terecht bij gespecialiseerde instanties die voor dit probleem een oplossing bieden. Justhair is een van de oudste instituten in Nederland en biedt sinds 1980 een breed spectrum aan oplossingen voor haarproblemen middels maat en confectiehaarwerken voor mannen en vrouwen. Het ‘nieuwe haar’ belandt op een verantwoorde manier op je hoofd, heel anders dan hoe dit eeuwen geleden tot stand kwam.

Wie kent niet de beroemde scène uit de film Les Misérables, waarin actrice Anne Hathaway haar lange bruine lokken op de markt laat afknippen om de ziekenhuisrekeningen van haar dochter te kunnen betalen? Het verhaal speelt zich af in het Frankrijk van begin negentiende eeuw, een tijd waarin vrouwen vaak genoodzaakt waren hun zorgvuldig gegroeide haar af te staan tegen een kleine vergoeding. In deze bewuste scène kreeg Hathaway er tien Frank voor, wat destijds meer waard was dan nu. Om haar strijd zo geloofwaardig mogelijk over te brengen, droeg zij geen pruik, maar werd ze letterlijk voor het oog van de camera geknipt en geschoren. ‘Ik heb in mijn werk werkelijk alles gedaan’, legt ze uit. ‘Gesprongen van gebouwen en een back-flip door een raam, maar na het verliezen van mijn haar huilde ik onophoudelijk. Toen ik het resultaat zag, wist ik dat het ‘t allemaal waard was.’

(Tekst gaat verder onder de foto)

 Les Misérables haren knippen en verkopen

Van verplichting naar verzoek

Enkele jaren na de Franse revolutie, trokken marktkoopmannen van dorp naar dorp om haar te verzamelen. Dames die een zakcentje wilden verdienen, werden uitgenodigd om zich ter plekke van hun haardos te laten ontdoen. Een gouden handel die ik 1989 werd verboden in de open lucht, waarna het zich verplaatste naar tenten en winkels. In Groot-Brittannië was het een gewoonte om het haar van gedetineerden in gevangenissen, werkhuizen en ziekenhuizen te verwijderen zolang het nuttig was voor de haarhandel. Halverwege de negentiende eeuw veranderde dit van een verplichting naar een verzoek.

In Frankrijk, Spanje en Italië wed veel haar verzameld in kloosters, waar gelovigen het hoofd uit religieuze overwegingen kaal schoren. Een klooster zou zodoende in rond 1890 meer dan een ton ‘kerkhaar’ hebben verkocht voor 4.000 pond, terwijl een ander klooster in de buurt van Tours 80 pond aan mensenhaar verkocht aan een enkele kapper in Parijs. Soortgelijke taferelen speelden zich af op Ellis Island in New York waar immigranten Amerika binnenkwamen. Bewakers zagen erop toe dat haarhandel daar niet plaatsvond. Desalniettemin werden er aan het begin van de 20e eeuw in het geheim elk jaar zo'n 15.000 haren van pas aangekomen immigranten geknipt.

Moderne oplossingen

Min of meer gedwongen knipbeurten zoals toen vinden nu vrijwel niet meer plaats. Daarnaast bestaan er inmiddels ook andere oplossingen om dunner wordend haar te verhullen. Vanaf 35e jarige leeftijd neemt de kans op haaruitval toe. Dit komt door een toename van het DHT-niveau. Het hecht aan androgeen receptoren op de haarzakjes, waardoor deze krimpt. Als gevolg hiervan neemt de anagene of groeiende fase van de haargroeicyclus in lengte af, terwijl de telogene of rustfase van de haarcyclus wordt verlengd.

Bij dunner haar is het aan te raden om je kapsel aan de korte kant te houden. Je kunt daarbij gebruik maken van texturerende sprays of een verdikkingsproduct, zoals Toppik Hair Fattener. Dit geconcentreerde serum voor haarstyling heeft een formule voor keratine die volume en glans aan het haar toevoegt. Breng de vezels aan waar het haar een beetje dun uitziet en dep zachtjes om gelijkmatig te verdelen. Volg daarna met Toppik FiberHold Spray voor een natuurlijk ogende glans.