Inzicht in de haargroeicyclus

Heb je er weleens over nagedacht waarom sommige mensen haar tot hun middel kunnen laten groeien en anderen niet verder dan de nek of schouders komen? En waarom groeien hoofdharen sneller dan bijvoorbeeld arm- en okselharen? Lees snel verder om meer te leren over de haargroeicyclus en het voorkomen of verhullen van haaruitval.

Haren vernieuwen zich dagelijks en continu

Sta je net lekker te douchen, zit binnen een mum van tijd het putje verstopt met haren. Waarom vallen ze uit? En waarom moeten de haren op het hoofd wel geknipt worden maar kunnen maandelijkse bezoekjes aan de kapper voor wimpers en wenkbrauwen achterwege blijven?

Loopt je beste vriend of vriendin rond met een volle haardos, maar kun jij de haareindjes amper bij elkaar knopen? Om antwoord te krijgen op al deze vragen, duiken we in de waarheden achter de haargroeicyclus.

Hoe groeit je haar?

Om te begrijpen hoe haar groeit, moeten we eerst naar de twee onderdelen kijken waaruit dit bestaat: de follikel en de schacht.

De schacht groeit uit de follikel, de wortel van het haar dat zich onder de huid bevindt. Alleen al op de hoofdhuid bevinden zich ongeveer 100.000 haarzakjes. Het hele lichaam bevat er maar liefst vijf miljoen.

Het haarzakje zelf bestaat uit de papil en de bol. De papilla bevat kleine bloedvaatjes die de bloedtoevoer naar de haarzakjes afleveren. De papil voedt het haarzakje met de nodige voedingsstoffen voor de haargroei.

De bol, die de papil omgeeft, is waar de cellen van de haren zich delen. Cellen van de bol delen veel sneller dan de andere cellen in het menselijk lichaam.

De haarschacht is het zichtbare deel van het haar. Deze bestaat uit een hard eiwit (keratine) en een schilferachtige buitenste beschermlaag, de cuticula.

Haarschachten zijn eigenlijk dood, daarom kan het geen kwaad om een ​​knipbeurt te krijgen. Sterker nog, het biedt een rijk palet aan mogelijkheden om eens iets nieuws met je kapsel te doen.

 Groei van het menselijk haar (schema)

Inzicht in de haargroeicyclus

Als er nieuw haar wordt aangemaakt in de follikel, duwt het de haarschacht naar buiten, waardoor langer haar ontstaat. Haar groeit elke dag ongeveer 0,3 mm tot 0,4 mm, wat neerkomt op ongeveer vijftien centimeter per jaar.

Niet alle haarzakjes laten echter tegelijkertijd nieuw haar groeien. Haargroei vindt plaats in een cyclus. Elke streng bevindt zich op elk moment in een ander deel van de cyclus.

Het is maar goed dat al onze haarcycli niet synchroon lopen, anders zouden we al ons haar in één keer kwijtraken! De haarcyclus bestaat uit vier fasen: de anagene fase, de catagene fase, de telogene fase en de exogene fase.

Anagene (haargroei) fase

De anagene of groeiende fase is het eerste deel van de haargroeicyclus. De cellen van de bol delen zich dan snel, wat resulteert in nieuwe haargroei. Tachtig tot negentig procent van de haarzakjes bevindt zich op elk moment in de anagene fase.

Deze fase, waarin de maximale haarlengte bepaalt wordt, duurt tussen de twee en zeven jaar. Mensen met heel lang haar hebben bijvoorbeeld een heel lange anagene fase tegenover mensen met korter haar.

Wimpers, wenkbrauwen en lichaamshaar hebben overigens een kortere groeifase dan die van het haar op je hoofd, daarom zijn ze veel korter dan hoofdhaar. Er zijn veel factoren die de lengte van de anagene fase beïnvloeden, waaronder genetica, voeding, leeftijd en algehele gezondheid.

Catagene (overgangs) fase

In deze korte periode van slechts twee tot drie weken stopt het haar met groeien en maakt het zichzelf los van de bloedtoevoer. We noemen deze haren vanaf dat moment ‘clubhaar’.

Telogene (rust) fase

In de telogene of rustfase die hierna volgt, rust het clubhaar terwijl er een nieuw haar onder begint te groeien. Dit nieuwe haar zal uiteindelijk de plaats innemen van het clubhaar.

De telogene fase duurt drie maanden. Zo’n tien tot vijftien procent van al je haar bevindt zich te alle tijden in deze fase.

Exogen (haaruitval) fase

De exogene of haaruitval fase is het laatste deel van de haarcyclus. tijdens de exogene fase laat het rustende clubhaar los en valt het uit.

Dagelijks zijn dit er vijftig tot honderd. Dit is volkomen normaal en geen reden tot paniek. In feite is de exogene fase de reden waarom je vaak haren in je doucheafvoer of op je haarborstel ziet.

Na deze fase keert de follikel vervolgens terug naar de anagene fase en herhaalt de cyclus zich.

 Haargroeicyclus overzicht (schema)

Kun je haaruitval stoppen?

Haaruitval is een natuurlijk en noodzakelijk onderdeel van de haargroeicyclus. Overmatig verlies kan echter om verschillende redenen optreden.

Veel soorten haarverlies treden op als er meer follikels dan normaal van de anagene fase naar de catagene fase gaan. Wanneer deze haren de exogene fase bereiken en uitvallen, zal het haar dunner lijken.

Je kunt haaruitval helpen verminderen door de haargroeifase te verbeteren. Maximaliseer dit door, in den beginne, gezond te leven:

  • Slaap voldoende
  • Vermijd stressvolle situaties
  • Vermijd crashdiëten
  • Drink voldoende water
  • Eet een gezond dieet dat veel voedingsmiddelen bevat die rijk zijn aan eiwitten, ijzer, zink en vitamine C.

Neem een ​​haargroeisupplement zoals Viviscal om er op een makkelijke manier voor te zorgen dat je de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is bewezen dat Viviscal-supplementen (voor mannen en vrouwen) de bestaande haargroei bevorderden en haaruitval verminderen, waardoor je dikker en voller haar krijgt.

Bij teveel haaruitval, kun je dit ook verhullen door Toppik Hair Building Fibers te gebruiken. Hair Building Fibers zijn een geweldige manier om direct de look van voller, dikker haar te creëren zonder te wachten op haargroei.

De fibers zijn verkrijgbaar in alle gebruikelijke haarkleuren, waardoor je in luttele seconden weer een ogenschijnlijk volle bos met haar hebt. Breng de Toppik Fiberhold Spray aan om gedurende de dag alles netjes op z’n plek te houden.

Waarom vinden we lossen haren in de doucheafvoer en op haarborstels?