Wat is haar porositeit?

De kans is groot dat je je haartextuur al kent. Maar hoe zit het met je haarporositeit? Het kan een enorm verschil maken in hoe goed haarproducten voor je werken. Het is zelfs heel goed mogelijk dat je slechte haardagen simpelweg worden veroorzaakt door het gebruik van de verkeerde producten voor je haarporositeitstype! Blijf lezen om te leren hoe je jouw type haarporositeit kunt vinden en welke producten daar het beste op aansluiten.

Niemand is hetzelfde

Haarporositeit verwijst naar de wijze waarop je haar vocht en producten absorbeert en vasthoudt. Wat beïnvloedt de haarporositeit precies? Het komt allemaal neer op de haarschubbenlaag, de buitenste beschermende laag van de haarschacht. De cuticula bestaat uit overlappende schubben van keratine en de manier waarop deze schubben zijn geplaatst, bepaalt de porositeit van je haar.

Haarporositeit heeft drie hoofdtypen:

  • Haar met hoge porositeit
  • Gemiddeld poreus haar
  • Laag poreus haar

Voor de meeste mensen wordt haarporositeit veroorzaakt door de genen. Overmatige hittestyling of chemische behandelingen kunnen echter de beschermde laag van het haar (cuticula) aantasten, waardoor het haar poreuzer wordt dan het anders zou zijn.

Heb je een hoge, gemiddelde of lage haar porositeit?

Geen enkel porositeitsniveau is slecht, maar als je je poreuze haartype kunt leren, zal het je helpen de producten te kiezen die het beste bij je haar passen. Klaar om je haarporositeit te ontdekken? Er zijn een paar verschillende methoden die je kunt gebruiken om jouw type haarporositeit te ontdekken.

Methode 1: de zweeftest

Leg een haarlok in een glas water en kijk wat er na twee minuten gebeurt. Als je haar naar de bodem van het glas zakt, heb je hoog poreus haar. Als de streng op het water drijft, heb je haar met een lage porositeit. Als de streng in het midden van het water drijft, heb je gemiddeld poreus haar.

Methode 2: de sliptest

Houd een enkele haarlok in één hand. Gebruik je duim en wijsvinger van je andere hand, knijp in de haarstreng en schuif je vingers langzaam omhoog naar de hoofdhuid. Als je haarstreng ruw of hobbelig aanvoelt, heb je haar met een hoge porositeit. Een beetje weerstand (maar geen bobbels) betekent dat je gemiddeld poreus haar hebt. Als je haarstreng glad aanvoelt, heb je haar met een lage porositeit.

Check je haar met de zweef- en sliptest

De beste haarproducten voor HOGE posoriteit

Haar met hoge porositeit heeft haarschubben die meer open zijn. Vocht komt snel in je haar, maar je haar houdt het vocht niet goed vast. Het droogt snel, maar is vatbaarder voor kroezen. Het kan daardoor soms droog en stug aanvoelen en heeft extra vocht en eiwitten nodig om het gevoed en gezond te houden. Ook je voeding speelt een rol bij het behouden van gezond haar.

- Gebruik een diepe conditioner die beschadigd haar revitaliseert en versterkt. Toppik Hair Building Conditioner is samengesteld met een voedend complex van keratine (dezelfde proteïne waaruit je haar is gemaakt) en aloë voor sterker, gezonder uitziend haar.

- Gebruik een leave-in conditioner, die extra vocht aan je haar toevoegt.

- Gebruik altijd een hittebeschermer bij het stylen van je haar om verdere schade aan de cuticula te voorkomen.

De beste haarproducten voor GEMIDDELDE posoriteit

Medium poreus haar heeft een gezonde vochtbalans. Je haar is gemakkelijk te stylen en de meeste haarverzorgingsproducten zullen voor jou werken. Zorg ervoor dat je gezonde haarverzorgingsgewoonten volgt om schade aan de cuticula te voorkomen, wat kan leiden tot hoog poreus haar.

Periodiek, diep conditionerend haar met een haarmasker boordevol proteïne. Dit helpt eventuele schade die je haar oploopt door regelmatig stylen te verminderen. Vermijd het gebruik van producten met eiwitten in je dagelijkse haarverzorgingsregime. Je haar heeft het niet nodig! Als je te veel proteïne gebruikt op medium poreus haar, kan het haar er zelfs droog en stroachtig uitzien.

Ook gezond haar moet worden bijgehouden

De beste haarproducten voor LAGE posoriteit

Lage porositeit heeft een cuticula met dicht opeengepakte schubben. De schubben liggen plat, wat dit type haar een gezonde, glanzende glans geeft. Omdat dit haar zo'n dichte beschermende barrière heeft, kan het moeilijk zijn om te kleuren en langer duren om te drogen dan andere soorten porositeit. Het is ook meer vatbaar voor productophoping, waardoor je haar er slungelig en dof uitziet.

  • Kies altijd voor lichtgewicht shampoos die niet leiden tot haarophoping. Onze keuze? Toppik Hair Building Shampoo, die een lichtgewicht formule heeft die het haar niet verzwaart, waardoor het haar er gezonder en voller uitziet.
  • Vermijd haaroliën die bovenop het haar blijven zitten.
  • Nadat je onder de douche conditioner op je haar hebt aangebracht, doe je een douchemuts op. De warmte van de douche zal de conditioner helpen om in je haarschubbenlaag te dringen en je lokken te voeden.

Het kiezen van producten op basis van uw haarporositeit kan een groot verschil maken voor het uiterlijk en de gezondheid van uw haar. Volg deze richtlijnen en we voorspellen dat je in de toekomst meer goede haardagen zult hebben.