De anatomie van het haar begrijpen

Het begrijpen van de anatomie van het haar is essentieel voor het begrijpen van het proces van haargroei.

Hoewel de haarkleur en textuur kunnen variëren, is de feitelijke anatomie van ons haar in essentie hetzelfde voor iedereen.

Anatomie van het haar ontleden

Het menselijk lichaam is bedekt met haar. De meeste van deze haren zijn vellusharen, die fijn, kort en kleurloos zijn. Maar bepaalde gebieden zoals de hoofdhuid, wimpers en wenkbrauwen hebben dikkere, donkerdere haren die terminale haren worden genoemd.

Elke haar bestaat uit twee delen: de haarschacht, die het zichtbare deel van de constuctie is; en de haarfollikel in de hoofdhuid, die de haarschacht produceert en laat groeien.

De haarschacht

De haarschacht is het deel van het haar die je kunt zien op het oppervlak van je huid. De haarschacht bestaat voornamelijk uit een eiwit dat keratine wordt genoemd. Keratine, dat wordt gevormd door de afbraak van aminozuren in de eiwitten die we eten, is ook een belangrijk onderdeel van onze huid en nagels. Dit deel van de haarstructuur is niet-levend, dat is de reden waarom knippen van je haar geen pijn doen!

De haarschacht bestaat uit drie delen:

Medulla - een honingraat-achtige kern van suikers en aminozuren
Cortex - een harde keratinelaag rond de medulla
Cuticula - de beschermende buitenlaag bestaande uit overlappende keratineschalen

De cortex en cuticula bevatten een pigment genaamd melanine, wat de kleur van je haar bepaalt.

groei van menselijk haar huid anatomie

De haarfollikel

Anders bekend als de haarwortel, is de haarfollikel het levende deel van het haar dat zich onder het oppervlak van de huid bevindt. Mensen hebben bijna vijf miljoen haarzakjes, waarvan 80.000 tot 100.000 zich op onze hoofdhuid bevinden. Het haarzakje is de groeiconstructie die het haar produceert en het verankert ook de haarschacht in de huid.

Het haarzakje bestaat uit vier delen:

Haarwortel

De haarwortel bevindt zich aan de basis van het haarzakje. Dit is waar cellen zich delen om de haarschacht te vormen in een continue cyclus van groei en rust, ook wel bekend als de haargroeicyclus (meer hierover hieronder).

De anatomie van de haarwortel bestaat uit de dermale papilla en de matrix. De dermale papilla, gelegen aan de basis van de haarwortel, bevat een vasculair netwerk dat de haarwortel voedt met voedingsstoffen. Door deze bloedtoevoer ontvangt de dermale papilla ook hormonale signalen die de haargroei helpen reguleren. De matrix bevat melanocyten, een type huidcel dat het pigment produceert wat je haarkleur bepaalt (de kleur van de haarschacht).

Talgklier

De talgklier produceert een olieachtige substantie genaamd talg die zowel de haarschacht als de huid hydrateert.

De binnenste en buitenste wortelschede

Deze eiwitstructuren bevatten en beschermen de haarfollikel.

Arrector Pili Spier

De arrector pili is een kleine spier die aan de haarzak wordt vastgemaakt. Wanneer de arrector pili spier samentrekt, zorgt dit er letterlijk voor dat het haar rechtop blijft staan. Dit is wat kippenvel veroorzaakt.

Hoe de haaranatomie de haargroei kan beïnvloeden

Hier zijn voorbeelden van hoe twee delen van de haaranatomie, de haarschacht en de dermale papilla, de haarlengte en haargroei kunnen beïnvloeden:

  1. Schade aan de haarschacht kan leiden tot breuk, waardoor de haarlengte beperkt wordt, en het lijkt alsof de haargroei is vertraagd. Door te zorgen voor een gezonde haarverzorging, zoals het verminderen van hittestyling, chemische straightening behandelingen en het bleken, kan breuk en schade tot een minimum worden beperkt.
  2. Als de dermale papilla geen goede voedingsstoffen uit de bloedtoevoer ontvangt, zal de haarwortel minder in staat zijn om efficiënt nieuwe haarcellen te produceren. Dat is waarom het eten van een gezond, uitgebalanceerd dieet zo belangrijk is voor de haargroei.

vrouw met heel lang haar zonder breuk

Hoe je nu dikker uitziende haren kunt krijgen

Als je je zelfvertrouwen wilt vergroten en dun haar er dikker uit wilt laten zien terwijl je op nieuwe haargroei wacht, kan Toppik Hair Building Fibers helpen. Toppik haarvezels zijn gemaakt van keratine, hetzelfde eiwit als in mensenhaar. Dus voegen ze een dikteweergave toe die vrijwel niet op te sporen is. Schudt of spuit de Toppik haarvezels in gebieden waar je extra dikte wilt zien en verzegel de vezels op hun plaats met Toppik Fiberrhold Spray. Toppik Hair Building Fibers zijn een directe oplossing om fijn of dun haar er geweldig uit te laten zien!