Hoe vaak moet ik mijn haar wassen?

Hoe vaak haar te wassen is al heel lang een debat in de schoonheidswereld.
Toen moderne shampoo, zoals wij die kennen, voor het eerst werd gebruikt in het begin van de 20e eeuw, adviseerden schoonheidsexperts destijds dat vrouwen hun haar om de twee weken moeten wassen. Echter, in de jaren 70 werd dagelijks haarwassen de norm. De laatste tijd is de no-shampoo of "no-poo" -beweging populair geworden.

No-poo omvat het overslaan van traditionele shampoos ten gunste van natuurlijke vervangers zoals appelciderazijn, of eenvoudigweg het "co-wassen" van haar met water en conditioner.

Met alle tegenstrijdige informatie die er is, vraagt je je waarschijnlijk af: "Hoe vaak moet ik mijn haar wassen?"
Blijf lezen om erachter te komen!

vrouw wast het haar met toppik hair building shampoo

Hoe vaak moet ik mijn haar wassen?

Over het algemeen moet je je haar elke twee tot drie dagen wassen. Dit kan echter variëren per haartype.

Het haar is van iedereen anders en het kan zijn dat je je haar meer of minder moet wassen afhankelijk van een aantal factoren:

  • Fijn, steil haar moet vaker worden gewassen omdat het voor talg en natuurlijke oliën gemakkelijker is om in de haarschacht te dringen.
  • Mensen met krullend of getextureerd haar kunnen langer zonder haar wassen, omdat talg minder gemakkelijk door de haarschacht naar binnen kan dringen.
  • Levensstijl moet ook rekening mee gehouden worden. Hoe vaker je sport, des te vaker moet je je haar moet wassen. Zweet kan je poriën verstoppen en je haar er vettig en vuil uit laten zien.
  • Degenen die in een zeer vochtig klimaat leven moeten over het algemeen hun haar vaker wassen.

Is Shampoo slecht voor haar?

Nee, shampoo is niet slecht voor haar. Shampoo is een emulgator, een mooi woord om te zeggen dat het talg en vuil opvangt en wegspoelt. Regelmatig wassen van je haar is essentieel voor gezond haar. Als je je haar niet voldoende wast, kunnen hoofdhuidoliën zich ophopen en roos veroorzaken.

Niet alle shampoos zijn echter gelijk gemaakt. Sommige shampoos zijn te hard en ontdoen het haar van zijn gezonde, natuurlijke oliën. Kies om het haar gezond te houden een sulfaatvrije formule. Sulfaatvrije shampoos reinigen het haar van overtollige olie en vuil zonder het haar uit te drogen.

man laat zijn haar wassen met toppik hair building shampoo, hoe vaak moet ik mijn haar wassen?

Hoe je haar correct te wassen

Een goede haardag begint onder de douche! Je haar correct wassen is essentieel voor gezond, mooi haar. Volg deze vijf stappen voor een perfecte wasbeurt voor je haar:

  1. Begin met het water zelf. Was je haar altijd met lauw water. Stomende warme douches voelt goed, maar ze drogen het haar uit en vervagen de haarkleur. Je kan ook overwegen om te investeren in een douche-waterfilter, die haar beschadigende chemicaliën zoals chloor uit het water filtert.
  2. Masseer zachtjes een kleine hoeveelheid shampoo in de hoofdhuid en wortels met je vingertoppen. Gebruik je nagels niet en schrob niet te veel. Het masseren is bedoeld om de talg en vuilophopingen op je hoofdhuid af te breken. Als extra bonus verbetert een hoofdhuidmassage de bloedsomloop en kan het de haargroei stimuleren.
  3. Het oude advies van "schuimen, spoelen en herhalen" is verkeerd. Wanneer je je haar goed wast, hoef je dit maar 1 keer te doen.
  4. Volg de shampoo altijd op met een hoogwaardige conditioner zoals Toppik Hair Building Conditioner om ervoor te zorgen dat het haar voldoende bevochtigd is. Breng conditioner alleen halverwege tot op de uiteinden van je haar aan. Als je de conditioner te dicht bij de wortels aanbrengt, wordt het haar verzwaard. Laat de conditioner minstens 60 seconden in het haar zitten, maximaal vijf minuten, voordat je het uitspoelt.
  5. Spoel het haar grondig uit om productresten en hoofdhuid irritatie te voorkomen. We raden ook aan om het haar met koud water te spoelen om de haarschubben van het haar te verzegelen, waardoor vochtverlies wordt voorkomen.