Kan Cafeïne helpen bij haargroei?

Hoe beïnvloedt je dagelijkse kopje koffie je haar? Veel nieuwe haarproducten op de markt claimen cafeïne te gebruiken om de haargroei te stimuleren en haaruitval te behandelen. Maar werken ze ook echt? Blijf lezen om meer te leren over de connectie tussen cafeïne en haargroei (en hoe je cafeïne shampoo zelf maakt!)

Helpt cafeïne bij haargroei?

Cafeïne is een natuurlijke chemische stimulans die je vaak aantreft in thee, koffie, frisdrank, energiedrankjes en chocolade. Cafeïne kan je zeker meer energie geven, maar helpt het ook om je haar te laten groeien?

Een studie uit 2007 in Duitsland, gepubliceerd in het International Journal of Dermatology, onthulde dat cafeïne de haargroei echt kan bevorderen. In het onderzoek namen onderzoekers een stukje hoofdhuidweefsel van 14 mannen met verschillende stadia van mannelijk patroon haarverlies. Elke biopsie van de hoofdhuid werd blootgesteld aan verschillende concentraties testosteron en / of cafeïne gedurende verschillende tijdsperioden.

Na de toegewezen tijdsperiode onderzochten onderzoekers de haarschacht om te zien of de follikel nieuw haar had laten groeien. Zoals later bleek, hoe langer de follikel werd blootgesteld aan cafeïne, hoe meer het haar groeide.

vrouw met haaruitval die nog geen toppik heeft gebruikt

Hoe werkt haargroei door cafeïne?

Onderzoekers geloven dat cafeïne kan werken om haar te laten groeien door als een DHT-blokker te fungeren en de anagene (groei) fase van de haarcyclus te verhogen.

Androgenetisch haarverlies wordt veroorzaakt door een klein hormoon genaamd DHT(Dihydrotestosteron), dat een bijproduct is van het mannelijk hormoon testosteron. Hoewel testosteron technisch gezien een mannelijk hormoon is, hebben zowel mannen als vrouwen testosteron in hun lichaam. DHT zorgt ervoor dat haarzakjes op het hoofd krimpen. Uiteindelijk stoppen de haarzakjes met het produceren van haar, wat resulteert in haaruitval. Mannen en vrouwen met androgenetisch haarverlies hebben haarzakjes die gevoeliger zijn voor DHT.

Door als een DHT-blokker te werken, kan cafeïne haaruitval behandelen en voorkomen.

Behandelen cafeïne shampoos werkelijk haarverlies?

Dus hoe krijg je cafeïne in je haarzakjes? Een ander onderzoek uit 2007 in Duitsland, gepubliceerd in het tijdschrift Skin Pharmacology and Physiology, suggereert dat cafeïne door de plaatselijke toepassing in de haarzakjes kan doordringen. In de studie ontdekten onderzoekers dat als je een cafeïne-oplossing twee seconden op de hoofdhuid laat zitten, cafeïne in de haarzakjes zou kunnen binnendringen.

Meer onderzoek is echter nodig om te leren hoe cafeïne het beste kan worden afgeleverd aan de haarzakjes om de haargroei te stimuleren en haaruitval te voorkomen. Op dit moment is het beter om sceptisch te zijn over cafeïne shampoos en andere producten die beweren dat ze de haargroei stimuleren met cafeïne.

Hoe maak je Cafeïne shampoo?

haar wassen met cafeïne shampoo onder de douche

Als je cafeïne-shampoo wilt proberen, kan je dit met deze eenvoudige methode thuis maken. Het enige wat je nodig hebt is 3 gram hele gebrande koffiebonen, 3 kopjes kokosolie en een slowcooker.

  1. Voeg de koffiebonen en kokosolie toe aan een slowcooker. Dek af en kook gedurende 5 tot 6 uur op laag vuur. Controleer het mengsel regelmatig en roer om de 30 minuten.
  2. Als het mengsel gaar is, gebruik je een papieren koffiefilter om de bonen uit het mengsel te persen.
  3. Giet de cafeïnehoudende olie in een schone houder.

Om je haar te wassen met je DIY cafeïne shampoo, breng je het mengsel aan op je hoofdhuid en laat je het 5 tot 10 minuten zitten. Was vervolgens uit met (Toppik Hair Building) Shampoo.

Onthoud dat er geen garantie is dat het drinken van koffie of het gebruik van een cafeine shampoo de haargroei zal stimuleren of haaruitval zal verminderen. We noemden hier slechts twee studies met klinische resultaten geproduceerd in een laboratorium ter ondersteuning van de haargroei van cafeïne. Hoewel er zeker hoop is dat cafeïne kan worden gebruikt om haaruitval in de toekomst te behandelen, is er geen garantie dat cafeïne haaruitval kan behandelen. Dus als je zorgen hebt over dunner wordend haar, vraag dan je dermatoloog dan welke behandelingsopties voor jou beschikbaar zijn.

Zelfs als je sceptisch bent over cafeïne voor de haargroei, kun je altijd haarverlies verbergen door je haar in model te brengen met Toppik haarvezels. Toppik vezels gebruiken gekleurd keratineproteïne om onzichtbaar samen te voegen met je bestaande haar, waardoor het er natuurlijk dikker en voller uitziet. Hoewel ze geen behandeling voor haaruitval zijn, vullen ze dunner wordende gebieden in en geven ze je direct dikker haar om je zelfvertrouwen te herstellen.