Kan stress haaruitval veroorzaken?

Gaan stress en haaruitval hand in hand? Hebben mentale dipjes effect op het lichaam? Onderzoekers zeggen van wel. Gelukkig bestaan er ook manieren om deze vervelende bijwerkingen het hoofd te bieden. In dit artikel leggen we je uit hoe je ze bij de wortel aanpakt.

Overspannen zonder haar

Uit verschillende studies blijkt dat er wel degelijk verbanden zijn te leggen tussen mentale problemen en lichamelijke klachten. Ongewenste kale plekken door stress zijn hierbij een van de meest in het oog springende ongemakken. Het is een gevolg van aantrekking van de spieren -ook in de haarzakjes op de hoofdhuid- waardoor je, letterlijk, niet meer lekker in je vel zit. Deze lichamelijke reactie van stresshormonen is vaak oncontroleerbaar en vertraagt de haargroei. Op termijn kan het zelfs haarverlies veroorzaken, zeker bij aandoeningen als Alopecia areata of andere verhoogde haaruitval, waar bestaande symptomen kunnen verergeren.

Wanneer is er sprake van overmatig haarverlies?

Gemiddeld verliezen we zo’n honderd haren per dag. Volkomen normaal, want deze groeien vanzelf weer terug. Een mooie, natuurlijke manier om je grijze haren te verliezen, nietwaar? Merk je echter dat je meer dan gemiddeld verliest en wordt het op sommige plekken zelfs zichtbaar, dan is er meer aan de hand. De oplossing voor deze problemen bestaat uit drie simpele doch effectieve onderdelen: slaap, voeding en ontspanning! Lig je nachten lang te piekeren en sluit je je ogen pas wanneer de eerste zonnestralen zich aandienen, dan krijgt je lichaam op den duur simpelweg te maken met een lege accu. Net als je telefoon moet je ‘batterij’ elke nacht worden opgeladen om overdag goed te kunnen functioneren. Indrukken kunnen daardoor worden verwerkt en impulsen van buitenaf worden beperkt. Heb je hier een tekort aan, dan uit zich dat in o.a. vermoeidheid, concentratieverlies, een futloos gevoel en een kort lontje, kortom: stress. Na een paar dagen verminderd het ook je eetlust en kun je steeds minder goed ontspannen. Precies de punten die het drietal oorzaken van stress complementeren.

Zodra je ook lichamelijk de gevolgen van stress merkt en deze zichtbaar worden, is het zaak snel in te grijpen. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine D een positief effect heeft op de haargroei. Deze is te vinden in producten als haring, zalm en makreel maar zit ook in eieren en… zonlicht! IJzertekort doet de haargroei ook geen goed. Vul dit aan met bijvoorbeeld brood, vlees, spinazie, gedroogd fruit of rauw fruit en vermijdt overmatig koffie- en colagebruik. Het onderdeel ontspanning is de meest flexibele van de drie. Iedere mens zoekt zijn of haar rust immers in iets anders. Bedenk wat voor jou de ideale manier is om je hoofd leeg te maken en je lichaam te verwennen. Een wandeling, spannende film, yoga of een warm bad? Ga het vooral niet uit de weg. Je gemoed zal je ervoor bedanken.

Hoe snel krijg ik mijn haar terug?

Wie zaait zal oogsten, maar hoe snel dat gaat is ook nu weer per persoon verschillend. Raak niet in paniek als een goede vriend of vriendin binnen no time resultaten boekt en jij nog steeds geen verschil ziet. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, alleen legt iedereen daarbij zijn of haar eigen route af. Hoofdmassages met een haar-verstevigende shampoo zijn een goed middel om het aangename met het noodzakelijke te combineren. Dit stimuleert namelijk de gespannen hoofdhuidspieren om los te komen en de bloedtoevoer naar de hoofdhuid en haarzakjes te bevorderen. Een direct gevolg hiervan is vermindering van haarverlies en, in het meest gunstige geval, een omkering hiervan. Druk met de vingertoppen stevig op de hoofdhuid en maar circulaire bewegingen over alle gebieden. Vergeet ook de achterzijde en het gebied rondom de oren niet. Geen onbelangrijke plek om langs te gaan en daarbij ook nog eens zeer ontspannend. We moeten immers van die stress af, nietwaar? Oliën met munt, kokos en kaneel hebben de voorkeur. Deze bevatten stimulerende eigenschappen.

Tijdelijke directe oplossing?

Geduld is het toverwoord op de weg naar, opnieuw, een volle haardos. In de tussentijd zijn de Hair Building Fibers van Toppik een fantastische optie om haaruitval door stress te verhullen. De Toppik Haarvezels zijn statisch geladen en hechten zich daarom direct aan je bestaande haar. Compleet onzichtbaar, zodat niemand je geheim zal kennen. Het product is eenvoudig in gebruik en werkt als een poederbus die je over de kale plekken strooit. Binnen enkele seconden beschik je weer over een, op het oog, dichtbegroeide coupe, met haarvezels die wind en regen kunnen doorstaan. Aan het einde van de dag zijn deze gemakkelijk weer uit te wassen. Toppik is verkrijgbaar in diverse formaten en kleuren.

10% KORTING!

Van zaterdag op zondag gaat de wintertijd weer in. Om drie uur ’s nachts, wordt de klok weer een uur achteruit gezet. Goed nieuws, want je hebt zondag dan een uur extra de tijd om een van de geweldige verzorgingsproducten van Toppik te kopen.

We helpen je hier natuurlijk graag mee een geven je daarom dit hele weekend: 10% KORTING OP ALLE ARTIKELEN. Gebruik hiervoor de speciale kortingscode: WINTER. Deze actie is ook van toepassing op de producten van onze zuster webshops Foligain, Viviscal en About Our Brands. Hierbij kan dezelfde kortingscode worden gebruikt.