Is kaalheid een typische mannenkwaal?

Vrouwen zitten geramd, want alleen mannen worden kaal. Dat is tenminste het fabeltje dat sinds jaar en dag rondgaat. Het klopt dat mannen over het algemeen vaker en sneller hun haar verliezen, maar onder bepaalde omstandigheden ontkomen ook vrouwen er niet aan. Wij leggen je uit hoe het zit!

Kaalheid komt in fases

Naarmate we ouder worden, neemt niet alleen de kwaliteit van onze lichaamscellen af, ook het aantal haarcellen gaat achteruit. Erfelijke aanleg speelt hierin een belangrijke rol. Heb je eerste- of tweedegraads familieleden die kaal werden, dan heb je er zelf ook een grotere kans op.

Kaalheid treft vaker mannen dan vrouwen. Dat komt door het mannelijk hormoon testosteron. Het geleidelijk aan verliezen van hoofdhaar is een gevolg afname van doorbloeding, veroorzaakt door het aanwezige testosteron.

Ik ken kalende vrouwen...

Dat kan, maar in de meeste gevallen betreft dat dan wel personen die de vijftig reeds gepasseerd zijn. Na de overgang veranderd de hormoonhuishouding bij vrouwen. Het oestrogeengehalte, een typisch vrouwelijk hormoon, neemt dan af, terwijl het testosteron toeneemt.

Andere zaken die invloed hebben op haarverlies zijn bijvoorbeeld:

  • Eetpatronen (veel ongezond of eetstoornissen zoals anorexia)
  • Langzaam werkende schildklier (en dus verminderde aanmaak van haren)
  • Zwangerschap en het gebruik van een anticonceptiepil
  • Onderliggende ziekten of langdurige blootstelling aan stress
  • Het slikken van bepaalde medicijnen of ondergaan van chemotherapie
  • Het gebruik van anabole steroïden (vaak zelfs permanent)
  • Een zichtbaar tekort aan IJzer of vitamine B/D

Her en der kalende plekken

Het laatste punt uit ons rijtje kan worden beperkt door voedingsmiddelen zoals eieren, noten, zuivel, lever, soja en pinda’s te eten. Bij een tekort aan de voedingsstoffen die hierin zitten, kan het haar over de gehele schedel dunner worden.

Hierdoor ontstaan her en der kale plekken en geeft een ander beeld dan de klassieke kaalheid, waarbij inhammen zich terugtrekken en er een ring op het achterhoofd en aan de zijkanten ontstaat. Lees meer over de haargroei cyclus.

Snelle oplossing

Een direct middel om ontstane kale plekken tegen te gaan, zijn de Hair Building Fibers van Toppik. Het product wordt geleverd in een strooibus en bevat duizenden kleine haartjes die zich aan je eigen haar hechten.

Door deze simpelweg gelijkmatig uit te strooien over het hoofd, zoals bij een poedersuiker bus, worden de onregelmatigheden in het haar binnen enkele seconden weggewerkt.

Het strooien kan ook worden vervangen door de spuittechniek, makkelijk te realiseren door de Spray Applicator (enkel verkrijgbaar in onze tool kit) op het flesje te plaatsen. Spuit het geheel ten slotte af met de Fiberhold Spray om ook buiten beschermd te zijn tegen weer en wind.